Телефон за контакти: 0988 369 189

Сваровски – историята зад приказно красивите кристали

През 1895 г. в австрийският град Ватенс се появява малка фабрика за обработка и оформяне на кристали. Тя е съдружие между Франц Вайс, специалистът във финансовата сфера Арман Косман и Даниел Сваровски, на който принадлежи и идеята за създаване на компанията. Позиционирана е в тиролското градче заради близостта му до алпийските водни басейни.

Водната енергия била необходима за задвижване на специалната машина за фино изрязване на стъкло, изобретена от самият Сваровски. Той патентовал и технологията, която впоследствие създава едни от най-интересните, красиви и достъпни инкрустации за украшения. Интересен факт е, че първоначалната му идея била именно изглаждането и оформянето на стъклото за бижутерийни украси. Приносът на KS & Co в стъкларската промишленост се случва принудително - фирма „Туролит” (Tyrolit) е създадено в годините на Първата Световна война, когато недоимъкът на военните години временно възпрепятствал успехите в бижутерийната сфера. В бъдеще обаче тя продължава да произвежда функционални оптични устройства, изработени с едноименното стъкло.

“Диамант, достъпен за всички хора”

Това е смелата първоначална идея на компанията. Създателят й е убеден, че тя е постижима след изкусната и умела обработка на парче стъкло. Как обаче се създава подобие на най-красивият и твърд скъпоценен камък от стъклен материал? С майсторска обработка, изрязване и шлифоване. Преди всичко  е необходимо той да бъде превърнат в кристал.

Кристалната формула съдържа оловен оксид (PbO), който добавя към обикновеното стъкло и висок коефициент на пречупване на светлината. Известен факт е, че естественият диамант дължи красотата си наполовина на правилната форма и наполовина на уникалната способност да “разтопи” бялата светлина във всички цветове на дъгата, при всяка промяна в ъгъла и осветяването.

Кристалното стъкло е комбинация от споменатият оловен оксид, силициев, алуминиев, дикалиев, динатриев (калцинирана сода) и цинков окис. То се изрязва прецизно с помощта на патентованата машина, като му се придава изключително правилна форма. Всъщност, това е особеността, която най-активно спомага за имитацията на диаманти – кристалът Swarowski представлява елемент от напълно еднакви по размер страни (равнини), които се стесняват и събират в един общ заострен връх. Това е класическата форма е напълно идентична с формата на естественият скъпоценен камък.

Блясък и фасетиране

Оловният окис придава блясък и яркост на кристалната структура. Неподражаемият блясък на кристалите, които описваме обаче не се дължи само на качествата на този метал. Освен финото шлифоване чрез едноименният уред на компанията, формата им се определя чрез фасетиране.

Процедурата представлява скосяване страните на стъкленият детайл с помощта на специална машина. Получават се т.нар. фасети – страни с различна широчина и ъгъл (3° до 45°). Именно ъгълът на скос изиграва най-съществена роля за пречупването на естествената светлина през стъклото на кристалът – белите и прозрачни камъни се променят в редица нюанси при преместване, което пък изглежда още по-красиво при цветните модели.

Кристалите се шлифоват не само в ромбоидна форма, но и в кръг със стени от малки шестоъгълници, или пък триъгълници. Удивителната красота на бижутата е породена от прекрасните цветове и умелото съчетание между няколко типа кристални камъчета. Формите и цветовете остават в съзнанието завинаги. Или поне докато не си ги купите.

“Северното сияние”

Кристалите, създадени от едноименната компания, блестят с неподражаема мекота. За да се доближат още повече до своят фетиш – диамантът, наследникът на предприемчивият бижутер създава специални “облицовки“ върху прекрасните камъчета.

Най-известната от тях е разработена с вещата помощ на самият Кристиян Диор. Върху кристалната повърхност се разстила тънък филм от разтопен метал, който след вакуумиране и изпаряване се превръща в покритие с невероятна феерия от нюанси. Подобният на цветна експлозия финиш е наречен Aurora Borealis (AB) и получава почетно място сред бродериите върху дрехите на Dior. Кристалните елементи обаче са известни и десетилетия преди това. В продукцията на Дисни “Магьосникът от Оз “ рубинените пантофки на главната героиня всъщност не са покрити с рубини, а с кристали на Swarowski.