Телефон за контакти: 0988 369 189

Обецата – древност, традиция и спомен

Обецата е аксесоар от хилядолетия преди Новата Ера. Украсяването с обеци за уши започва да се практикува от мъжете, които ги поставяли на едното или двете си уши като белег на мъжественост, брой спечелени битки и улови. Тези накити били и средство за защита от зли духове – според древните вярвания, демоничните сили нападали човек през ухото, а някои метали и камъни ги отблъсквали надалеч. Обицата имала и лечебна функция - значението от масажът на определени биологичноактивни точки върху ушната мида е познато от древността. Животински кости, допълвани от мидени черупки, цветни мъниста и камъчета се поклащали в перфорацията на ухото и вероятно изглеждали доста атрактивно.

Моделите с висулки били носени най-често – хората вярвали в силата им на талисман, който защитава от магически влияния и привлича късмет. Факт е, че висящите модели и до днес се възприемат като класически тип обеца. Бижуто повишавало размера си правопропорционално на доблестта и смелостта на собственика си - по-големите кости и черупкови фрагменти означавали улов по-големи, свирепи или хищни животни.

Древните цивилизации и скъпоценните обеци

С развитието на родово-общинният строй, обеците станали изделия от мед и метални сплави. Появата на класово общество и на първите цивилизации усилили символичните им и естетически функции. Те вече се превърнали и в признак на класа, богатство и религиозна принадлежност. В археологически разкопки на съкровища от минойски, шумерски, етруски и египетски династии се откриват обици, изработени от благородни метали. В тези исторически периоди, накитите за ухо се носели предимно като отличителен белег. Според различни обичаи и вярвания, мъжете и жените ги поставяли върху едното или двете си уши.

Присъствието на дамски обеци вече е масово, а изработката им се поверява на майстори, които развиват този труден занаят и създават истински шедьоври -  поразяващо фините детайли и обковът смайват бижутерите до ден днешен. Бижутерийни техники за обработка на метали, скъпоценни камъни, злато и сребро възникват и достигат невероятен прогрес именно при тези цивилизации.

Египтяните достигат особен успех в създаването на обеци. Тюркоаз, карнеол, аметист и лапис лазули се вплитали в уникални усукани спирали, висулки, флорални и животински елементи, които съперничат на най-красивите съвременни бижута. Свещените символи на цивилизацията са и основни мотиви на бижутата - изработени от скъпоценни камъни обеци с тези животинки  украсяват ушите на знатните дами. Орнаментиката и фрагментираните детайли в скъпоценностите на владетелите още се използват като пример за подражание от съвременните бижутери.

Обеци - знак за богатство на Запад  и религиозна и ритуална протекция на Изток

Древна Гърция и Древен Рим скоро загърбили символиката, за сметка на качествата, вълнуващи най-много всяка от тези цивилизации. Красотата била почти обожествявано качество в Елада, а римляните - страстни привърженици на хубавият живот, които искали да демонстрират финансовите си възможности постоянно. Обеците тогава били украшение за мъже и жени с висока класа и социален статус.

Богатите римлянки и гъркини се влюбили в перлите, които считали за носители на късмета и щастливата любов. Наименованието им идва именно от латински език – pernula - букв. “морска раковина”. Гърците са вярвали, че тези камъчета са сълзите на Афродита – богинята на любовта затворени в от речните и морски миди. Камъкът покрива не само обеци, но и всички останали бижута на благородниците и е възприеман като скъпоценност на висшата класа.

Златото бил предпочитаният материал за бижута. Освен като символ на богатство и висока класа, благородният метал бил обичан, защото на практика е вечна инвестиция – окислението и атмосферните влияния не го променят дори и след години. Заради златистият си блясък е асоцииран със слънчевите лъчи, което му придавало божествен произход.

 Елинките популяризирали обиците-пенданти. Обемните халки и висулки, както и пъстроцветните инкрустации са отличителен знак на древногръцката обеца. Те изглеждали прекрасно на фона на сложните прически, а освен перла, смарагд, гранат и аметист, много други цветни камъни изграждали сложните фигури. Римлянките се кичели с естествени скъпоценни камъни и кристали, внасяни от цялото Средиземноморие и Изтокът.

Източните култури

Символиката остава основна функция на обиците за мъже и жени в източните държави. Жените в Древен Китай и Япония например изобщо не носели тези накити, а в Асирия ги поставяли на ушите си като знак за богатство. Благородни метали, фигури с пищна орнаментика и скъпоценни инкрустации в тях (смарагд, рубин) били други характеристики, отличаващи източната от западната визия на този мъжки и дамски аксесоар.

Жените ги носели и в странична перфорация върху носа си. Обецата за нос била обичана от дамите в Индия. Смята се, че носела не само символика, но имала и лечебни свойства. Женската половина от африканските племена пък я носела с естетическа цел за привличане на партньор. Персийките слагали тези накити при достигане на полова зрялост.

Мъжките обици остава свързвани именно с племенните общества, Изтока, прослойката на моряците и по-специално – пиратите. Освен символ на воински успехи, смелост и мъжество, по-късно те се превърнали и в украшение на крадците, които ги поставяли върху едното си ухо.

Разнообразието от обеци в съвременният свят е огромно. Магазин Bijuta-Kristali предлага дизайнерски модели на Swarowski – марката, която вплита древни технологии, скъпоценни метали и камъни в днешните визуални изисквания. Блестящите фасетирани кристали са патентованата фирмена скъпоценност, която привлича светлината, изпускайки изумителни отблясъци. С тях ще бъдете център на внимание винаги и навсякъде.