Телефон за контакти: 0988 369 189

Големи обеци – една, две или повече причини за поглед към древността

Чифт големи обеци са открояващ се акцент, чиято цел е моментално да прикове вниманието към новата прическа, изисканият грим и блестящата кожа. Често обаче, тези украшения се носят и в единичен вариант, и то далеч не само върху ухото.

В древността, голямата обеца украсява както ушите, така и части от тялото на мъже и жени, а символиката, която носeла със себе си, целяла видимо обозначаване на богатство, класова принадлежност, както и смелост. Още преди да се превърнат в знак на социален статут и мъжество, те са символ на религиозни вярвания, както и аксесоар към празнични костюми на много племена.

Размерът на обецата – мярка за престиж, лични качества и красота

Обеците в древността били привилегия на мъжете. Те първи получили правото да се закичат с тях, показвайки на хората колко смели и опитни ловци и воини са. Големината на накита растяла заедно с положението в социума. Ацтеките и олмеките пробивали бузите, носната преграда и устните на най-смелите си воини и старшините на племето, които нараствали правопроционално на завоювани победи, или освобождение от плен.

Огромни зъби, кости и пера от диви животни украсявали лицата, придавайки им зловещ и жесток вид. Африканските мъже също демнострирали смелостта си с огромни халки върху ушите и ноздрите. По-късно, мъжките обици се превърнали в отличителен знак на тпиратите и моряците.

Обецата обаче била обичана декорация и извън символиката на йерархичната племенна структура. Тя е позната като религиозен символ много хилядолетия преди Новата ера. Скулптурите на богове и идоли били изработвани с дупки на ушите, като разбира се, дупките били с огромен размер.

В древните религиозни вярвания, ухото било възприемано като уязвима част от тялото, през която лесно навлизали зли духове. Колкото по-голямо украшение било поставяно върху него, толкова по-силна защита от негативна енергия и зли сили се смятало, че се оказва. Освен мерило и признак на старшинство, достолепие и уважение, големината била и белег за естетичност и красота.

Обецата като накит за привличане на партньор, е силно застъпена традиция в някои източноафрикански, индийски, бедуински и южноамерикански племена. Масивни обеци в разнообразни комбинации върху ушите, носа, устните и зъбите създават невероятно колоритни визии. Материалите отразявали социалният статус: благородни метали и скъпоценни камъни за богатите прослойки, и кости, дърво, глина, стъкло, растения и цветни камъчета за хората с по-скромни финансови възможности.

Омъжените индийки задължително поставят върху едната си ноздра богато украсени пръстени, инкрустирани със скъпоценни камъни и придържани от верижка. Тази символична обица била признак за превръщането на момичето в жена, и заявявала брачният й ангажимент. Африканките заемат първо място по атрактивност и размер на обеците за красота – те все още носят огромни плочи в разтегната перфорация на долната и горна устна, чийто размер определя степента на сексапил.

Източните и южни култури завинаги свързали обеците с естетиката и религиозната символика, поставяйки материалният й израз на втори план. Масивни обеци обаче красяли и носа, устните, бузите, тялото, езика и дори…зъбите, под формата на фини гвоздеи. Развитите египетска, древногръцка и древноримска култура обогатили бижутерийното изкуство с красиви и все по-богато инкрустирани накити.

Бижуто на 2018 г.

Големите обици са древно културно наследство, но харесването или отричането им като аксесоар е еднакво често срещано. Със сигурност, с тях всяка дама се превръща в център на внимание. Дълги висулки, огромни халки или масивна обеца, закриваща цялата ушна мида, дизайнерските изработки не правят визията по-малко елегантна, а само по-забележима.

Размерът беше определящ през настоящата година, а моделът - разнообразен. Модерни са класическите големи кръгли халки, дългите тънки висулки, но и пищните инкрустации и декоративни фигури до раменете. Асиметричните и различни обици, както и бижутата за цялото ухо са много актуални. Покриването на цялата ушна мида с метал и камъни, определено е печеливш естетически ход!