Телефон за контакти: 0988 369 189

3 ефекта на бижутата Сваровски, с които постигаме приказна визия

Марковите бижута Сваровски са придобили световна популярност в модните и киносреди още в първите десетилетия на 20 век. Едноименната компания се превръща в синоним на изисканост и бижутерийно майсторство, представени в разнородни вариации: Даниел Сваровски доказва, че пищната инкрустация от множество камъни с ярки оттенъци също може да носи зашеметяваща елегантност, тъй като материалите на изработка и съчетанието между тях са решаващи за ефектът на бижуто.

Машината за изрязване на кристали произвежда невероятно красиви изкуствени елементи от олово и стъкло. Те притежават поразителна визуална прилика с естествен диамант. Тайната в производствената схема на уникалните камъни е закодирана в пожълтели прашни дневници, датиращи от далечната 1913 г., а оттогава насам тя е усъвършенствана неколкократно. Кристалите ли са най-сериозното предимство на Swarowski пред конкуренцията или те са само допълваща украса към изящните форми?

1. Бляскави като Северното сияние

Визията на бижуто е резултат от няколко фактори. Сред най-важните е запленяващият дизайн, който привлича вниманието с форми и блясък. Силно впечатление от пръв поглед произвежда блясъкът, и г-н Сваровски е знаел това, създавайки “рецептата” за най-ефектните изкуствени кристални украшения в света. Сребристите им оттенъци блестят в стъклените стени с ослепителен бял оттенък, притежаващ повече заряд от матовото естествено сребро.

“Не всичко, което блести е злато“, твърди известната максима, която е изключително тематична в случая, защото тук става въпрос за сребро. Блясъкът обаче е толкова задължителен за бижуто, колкото и дължината на полата при делова среща. А този на накитите Swarowski е доказателство, че стъклото може да конкурира дори естествените скъпоценни камъни, с ярки сребърни и цветни полупрозрачни отблясъци. Ефектът се дължи на покритието, наречено Aurora Borealis, което се състои от тънък слой метал, изпарен чрез вакуум, който се оказва катализатор за рефлекторна реакция. Камъните с това покритие отразяват стотици нюанси, пречупвайки естествената и изкуствена светлина. Гледката е зашеметяваща.

2. Приказни комбинации от форми и цветове

За постигане на въздействащият ефект в бижутата си, австрийската марка разчита не само на материалите, но и на съчетание от контрастни нюанси. Дизайнерите в едноименната компания използват суровини с изгодна цена, за да изработват фигури и сюжети, изобразяващи природни, геометрични и абстрактни форми, вплетени в прекрасни дизайнерски комбинации.

Визуалните решения впечатляват от пръв поглед именно със съчетанията си от различни детайли и цветове в бижу: няколко фигурки, няколко вида кристали, камъни или метали, много разнообразни нюанси. Семплата линия не е характерна за австрийските накити, в чийто дизайн се забелязва стремеж към изява, смекчен от фабрично заложената мека елегантност на марката.

Отличителните белези на тези бижута са в съчетаването на множество компоненти в един детайл, на множество инкрустации в един детайл, или в омагьосващата визия на единичен фасетиран кристал, обкован с метал или с рамка от блестящи кристалчета. Блясъкът никога не е семпъл, а в бижутата на тази марка той сияе с цялата спектрална гама на среброто и бялото.

Специалната обработка на кристалите придава лек полупрозрачен отблясък и повече плътност на цветните им варианти. А когато сребърното е истински сребърно, а цветното разгръща сърцевината си от плътни нюанси, контрастът между двете навява мисли за балните рокли на феи и принцеси. Между другото, компанията е известна с производството на текстилни ленти, обшити с кристали, които естествено се използват в  най-касовите филми и от най-популярните модни дизайнери.

3. Най-красиво фасетираните кристали

Swarowski дължи половината от световният успех на бижутата си на умението за фасетиране на кристалите си. Те са изрязани с изключително правилен скос, като равнините на всеки кристал са с еднаква площ. Обичаната от марката капковидна форма също събира равни страни във връх с изключителна точност  на изрязване.

Машината за шлифоване на кристали създава форми с резки и точни контури. Те спомагат за по-ефектното пречупване на светлината, което излъчва светлинни отблясъци с интензитет и оттенък, способни да запленят всеки потребител.