Телефон за контакти: 0988 369 189

История на бижутата

Бижута за различни части от тялото притежава всеки човек. Какъв предмет е бижуто и откога датира използването му за украса на дрехите, косите, китките, пръстите на ръцете и ушите? Историческите свидетелства от разкопки разкриват присъствието на накити още в праисторическата епоха на мезолита. От този период (75 000-100 000 пр.н.е.) датира открит в пещерата Бломбос, ЮАР, наниз от черупки на охлюви. Праисторическата епоха ражда накити с характерна визия, изработени от кости, зъби и нокти на уловени животни.

Те били нанизвани върху животинските сухожилия, а самата кост се украсявала с нарези, които били белег за смелостта и ловните успехи на притежателя си. Изделия от дялан камък също се носели системно преди появата на първите общества - праисторическите хора създават украшения само от природни материали, събирани по време на лов за храна.

Така бижутата представлявали фигури от камък, кости, раковини, миди, дърво, животински кожи, пера и нокти, “украсени” с резки от острие, мъниста, растения, плодове, глина и цветни камъчета. Обработката на метали, скъпоценни полускъпоценни камъни започнала едва с възникването на родово-общинният строй.

Древните хора показват, че всеки детайл може да се превърне в бижу – факт, който определя развитието на бижутерията. Те носят колиета, обеци, гривни за ръцете и краката, а мъжете държат на украшенията много повече от дамите, тъй като чрез тях показват мъжеството си на околният свят. Защитата от зли сили също била поверена на украшенията за тяло.

Египет, Шумер и първите обработени накити

Появата на първите цивилизации донесла на света изключително важни промени, които засегнали и бижутата. Накитите засилили значението си на ритуални амулети и се използвали масово при религиозни обреди и в ежедневието. Вярванията  в свойствата на определени минерали, благородни метали и камъни стимулирала развитието на металообработването, емайлирането на стъкло и шлифоването на скъпоценни камъни. След това, бижутата завинаги се превръщат в синоним на висока класа и богатство.

Египетските и шумерските династии оставят невероятно фини и красиви украшения, свидетелство за природните богатства по тези земи. За първи път са разработени основни бижутерски техники, които се използват и в наши дни – филигран, гранулиране, фасетиране, инкрустация, емайлиране, восъколеене и още някои. Модата почитала златото и естествените камъни, които богатите шумерци носели пришити към дрехите си, както и като диадеми (тиари) в косите си.

Бижутата на Древен Египет трудно откриват аналог в древността и все още изненадват с майсторската си изработка, а мотивите им са заимствани от различни модерни стилове. Египтяните вярвали, че накитите предпазват духа и тялото от лоши поличби и зли духове, както силният грим ги спасявал от горещият климат и насекомите.

Пищните украшения покривали не само главата (диадема, шапка) и крайниците, но и гърдите (яка, нагръдник). Цветните скъпоценни инкрустации в злато и обковът са характерна картина на египетските бижутерия, изпълнена от метал, стъкло, глазирана глина и скъпоценни камъни – тюркоаз, синият лапис лазули, оранжево-червеният карнеол, аметист, кварц, гранат, планински кристали и любимият на владетелите изумруд. Те изработвали и мъниста от минерали, полускъпоценни камъни, глина и стъкло, които се носели от по-бедните прослойки. Любими мотиви са листа, цветя, птици, свитъци, кръстът “Анкх“ и митичното Око на Хор. Среброто било по-ценено от златото, а бижутата придружавали владетелите и в задгробния живот.

Рим, Древна Гърция и Изтокът

Римската и елинската култура е известна с развитието изкуствата си. Бижутерското изкуство също е съхранено и ни представя изкусна изработка, която в тези цивилизации се е възприемала като знак за богатство и социален статус. Дамите от елинската висша класа носели гривни на ръцете и краката, диадеми, пръстени и големите обеци-пенданти, които остават в историята като символ от тази епоха. Блясъкът в косите им често бил постижение на пудра със златен прах.

Римлянките също не пестели златото, с което показвали общественият си статут – характерните венци, диадеми и шноли изглеждали много ефектно на фона на сложните кокове, както и обеците с пищни висулки. Те били кухи и можели да се напълнят както с парфюм, така и с … отрова.

Изтокът се е утвърдил с разточителността в храната, обилно подправена с екзотични подправки, продължителните пирове и богато украсените легенди. Украшенията също носят това качество. Източните бижута са обемни, с богати инкрустации от многоцветни камъни, полирани и гланцирани с изключително майсторство.

В древноизточните култури се носят много накити и повечето от тях имат символична стойност – независимо дали тя е свързана с религиозни вярвания или социален статут. Пищни диадеми, шапки, колани, шноли, гривни и обеци били част от ежедневният тоалет. Диамантеният прах става популярен с полиращите си функции, а самите диаманти – като едни от най-красивите скъпоценни камъни. Кехлибарът заема достойна позиция в накитите, един от които е броеницата – типичен източен предмет, използван като признак на достолепие.

Историята на ювелирното изкуство е необятна. Днешните бижутерии предлагат усъвършенствани вариации на древните техники. Swarowski е една от световноизвестните компании, популярни с прекрасните си фасетирани кристали. В магазин Bijuta-Kristali ще откриете разнообразие от блестящи накити и часовници на изключително достъпни цени. Малки кристали или големи луксозни камъни, разноцветна позлата и медицинска стомана изграждат невероятно красиви фигури, с които ще преоткриете светът на бижутата.