Телефон за контакти: 0988 369 189

5 красиви черти на сребърните обеци с камък

Среброто – обозначение Ag с № 47 в Менделеевата таблица, е благороден метал, широко известен с лечебните си и естетически свойства още от дълбока древност. Ковкост и пластичност, съчетани с матов, но много мощен отблясък в особена тоналност на бялото, превръщат сребърният метал в един от най-предпочитаните метали, за изработка на прекрасни накити за тяло.

Блестящата му белота вдъхновява създаването на отделна дума-определение за точно този нюанс – сребрист, която се среща в много чужди езици. Засега тя е единственото описателно прилагателно за заслепяващият бял оттенък с привкус на сиво.

Огромната роля на камъните

Камъните – скъпоценни, полускъпоценни или изкуствени, са вкусната щипка захар към неутралната белота на сребърното. Сребърни обеци с камък се носят с удоволствие от много жени, а и мъже, и това е факт още отпреди хиляди години. Ушите са само една от телесните зони, където тези украшения биват поставяни. Моделът, дължината на обецата, обемът и цветът на инкрустацията върху нея също се срещат в разнообразие, което затруднява изборът на най-подходящият модел от този тип.

Едно е сигурно – дамите обожават обиците с такава визия. Освен богатството от визуални фигури и изображения, кои са останалите причини за любовта към накитът за уши, устни, нос и пъп от металът, който все пак, според световни модни класации, е доминиран от златото и платината?

1. Красотата на нейно величество инкрустацията

Камъните (или кристалите) в сребърната обеца са най-мощното оръжие на този накит. Те прибавят цветна яркост или пък са пастелно продължение на сребърната белота и като цяло са елементът, на който среброто “изплаща данък” за атрактивността си, тъй като то е метал с неутрална и незабележима визия.

Инкрустациите “рисуват” многообразни форми и изображения, както с преобладаващо участие на сребро и за сметка на размерът на камъчетата, така и чрез обемни пъстроцветни или прозрачно-бляскави конфигурации, които напълно засенчват сребърните детайли. Камъкът може да е бял, прозрачен и ярък детайл с плътни подтонове. Размерът му може да е миниатюрен, но и огромен, формата – с видимо естествени контури, както и майсторски фасетирано бижу, а произходът – благороден или напротив - съвсем стандартен представител на стъкларското изкуство.

Дали провокират контраст или се сливат в бледа пастелна мъгла със среброто, инкрустациите от камъчета са много харесвани от потребителите. А предимството й при съчетанието със сребро е, че всеки камък изпъква и е ясно забележим.

Обикновено, благодарение на инкрустацията се появява изображението на обецата, или поне половината от формата й. Някои производители създават красота чрез камъчета, минерали и планински кристали с лечебни свойства, както и с предполагаемо влияние върху зодиакалните знаци. Статистиките установяват, че потребителите обожават да ги носят.

2. Богатство от цветове и визии

Сребърните обици с камък са известни освен с достъпната си цена и с разнообразието от визуални решения, в които се срещат. Сребърната сплав може да си позволи лукса на липсващият ефект и отсъствието на ярък цвят. Благородният произход на металът не може да бъде скрит от семпла визия без оцветяване – така стилният му блясък изпъква още повече.

Подчертаването съответно също няма как да му придаде допълнителен стил. Това не означава, че среброто е “самодостатъчен” метал – напротив, няма друг материал, толкова визуално адаптивен към целият спектър на цветовата гама. Среброто изглежда красиво в съчетание с всеки нюанс. Но сребърната плетеница или висулка с бели камъни също ще ви открои сред тълпата.

Тънки или обемни висулки от няколко детайла, геометрични фигури, изображения от флората и фауната, сърцевидни елементи, камъни в класическа капковидна форма, сплитки или оригинални форми с екзотичен вид – ковкостта на благородният метал създава разнообразие от модели, които превръщат този тип обеци в подходящ аксесоар за ежедневието, за пътуване, офис, бизнес среща, нощен клуб и дори официална вечеря.

Ако сте привлечени от контрастният ефект на ярки камъни върху мекото сребро, внимавайте да не пропуснете най-впечатляващите и най-елегантни съчетания. Елегантността е незаличима при комбинация от прозрачни, бели и сребристосиви детайли, а модерната визуална стилистика е все по-очарована от съчетаването на камъни в няколко ярки неонови цвята.

Често използвана техника за по-ярък ефект е инкрустирането на два типа камък в една обеца, на големи и малки камъни (кристали), както и на различни камъни с еднакво ярък и пищен цвят и форма. Универсалното приложение на сребърните инкрустирани обици, съчетано с красотата им, е мощно предимство пред по-скъпите метали и камъни с благороден (скъпоценен) произход. По-надолу ще прочетете за още няколко.

3. Достъпни цени

Среброто е известен сред потребителите благороден метал, предимно с достъпните си цени. Възможността да закупите сребърно бижу от световноизвестен производител е напълно реална, тъй като стойността му е максимално доближена до средностатистическият бюджет в отделните страни по света. И тук става въпрос за естествен материал с печат и сертификат, а не сребърно покритие.

Обецата от този метал, покрита с инкрустираните камъни (кристали) е непреходно бижу. Едновременно цветна и изискана, тя се вписва в изискванията на всеки стил облекло, а възможността да закупите оригинално дизайнерско произведение с рядка красота, я поставя няколко крачки пред по-скъпите злато и платина.

4. Унищожава възпаленията

Заради изобретяването на антисептичните лекарствени препарати и възможността за приложението им сред всяка обществена прослойка, средната продължителност на живота се е увеличила двойно. Сребърните йони са хилядолетен натурален антисептик. Среброто се открива като съставка във формулата на редица фармацевтични изделия – сребърната вода е популярно средство за дезинфектиране, лечение на микози и повишаване имунната защита на организма.

Медицински опити доказват, че при контакт с лигавица, този метал предотвратява клетъчното делене на болестни микроорганизми, като впоследствие ги унищожава напълно. Защита от възпаление и благотворно влияние върху текущи инфекциозни процеси е другото предимство, което привързва потребителите към този метал. Съчетанието с лечебни минерали и камъни създава страхотно завършено произведение.

5. Лесна поддръжка

Среброто променя цвета си при взаимодействие с концентриран и нагрят кислород, или пък след продължително излагане на кислородно въздействие. Оксидацията и контактът със сероводород е причина за покриването му с тъмен слой, от който металът придобива тъмносивкав оттенък. Не бива да се забравя, че в съставът му винаги присъства малък процент други метали, които също реагират на взаимодействие с определени елементи. Бижута и изделия от този материал се съхраняват на сухо и недостъпно за интензивният атмосферен въздух помещение.

Потъмнялото сребро и цветните петна върху него се почистват изключително лесно в домашни условия. Най-популярният метод е изтъркването на въпросният предмет с навлажнена сода бикарбонат, както и потапянето му в съд със сода (сол). Дамското червило също е сполучлив и напълно безвреден за текстурата препарат, при който се отстраняват тъмни петънца.